Onze blog

Graag houden we jullie op de hoogte van alle wijnnieuwtjes en activiteiten.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft een lange en boeiende wijngeschiedenis die reeds start in de Bronstijd.In 1985 kende het land echter een enorm dieptepunt omwille van het antivriesschandaal en sindsdien heeft het dan ook een heel strenge wijnwetgeving. Het is een veelzijdig wijnland, dat zowel op het gebied van mousserende, droge witte wijnen, rosé wijnen, volle rode wijnen als ook zoete wijnen veel interessants te bieden heeft.

Lees meer »

Super Toscans

‘Op deze stenen leg ik mijn wijngaard aan’. Dit zou markies Mario Incisa della Rocchetta in 1944 hebben gezegd. Deze fan van Bordeauxse wijnen besloot om wijnstokken van de cabernet sauvignon, het koningsras van Bordeaux, te planten. Het verhaal van de Super Toscans begint hier.

Lees meer »

Gigondas

De Zuidelijke Rhône kennen we met gemeente-appellaties of crus als Vacqueyras, Lirac, Rasteau, Beaumes de Venise, Tavel en als paradepaardje Châteauneuf-du-Pape. Maar is dit wel de échte topper? Het mediterrane klimaat zorgt voor zwoele wijnen met veel alcohol op basis van grenache noir. Toch is er één cru waarvan gezegd wordt dat ze meer elegantie (lees fraîcheur) vertoont dan alle andere: Gigondas. Wat is de reden daarvoor? Laten we dat samen ontdekken.

Lees meer »

Griekenland

Deze thema-avond wordt gebracht door Raymond Gorremans. Raymond werkt al een 5-tal jaren met Griekse wijnen en afgelopen twee zomers ging Raymond opnieuw op verkenning naar het mooie Griekenland. Uit eigen ervaringen en met de nodige bagage is Raymond dus erg goed geplaatst om ons Griekenland en zijn wijnen te leren kennen!  Griekse wijnen zijn bij ons minder gekend en ook vaak onderschat, echter wat prijs/kwaliteit betreft hebben Griekse wijnen zeker hun plaats aan de top verdiend. Raymond zal ons op zijn typische vlotte stijl laten kennismaken met de Griekse wijnbouw, de mooie cultuur, hun heerlijke mezze en zoals hij het zelf omschrijft de 'Griekse paradox': een wijnwereld waar antiek/hip, oude /nieuwe wereld, autochtone/internationale druivensoorten, warm/koud, bekend/onbekend ... elkaar ontmoeten.

Lees meer »

Wijnreis door Zuid-Amerika

De thema-avond wordt gebracht door Raymond Gorremans. Reeds in het verleden heeft Raymond ons weten te boeien met uiteenlopende thema's en op 14 juni gaan we Zuid-Amerika ontdekken.

Lees meer »

Aula Vini Etna

Sicilië, een prachtig eiland dat tot de verbeelding spreekt met een opmerkelijke verscheidenheid aan klimaten en druivenrassen. Die diversiteit is gedeeltelijk te verklaren door een eeuwenlange wijngeschiedenis en de unieke topografie. Hoewel het ongelooflijk heet is op Sicilië zorgt de Middellandse Zee voor koele wind en werpt de Etna schaduw over het noordoostelijke deel van het eiland. Plaatselijke variëteiten gedijen goed in deze droge omstandigheden en moderne technologische ontwikkelingen hebben een nieuw tijdperk ingeluid voor de Siciliaanse wijnbouw.

Lees meer »

Mallorca

De thema-avond wordt gebracht door Dirk Schellekens, die ons in het verleden ook al minder bekende wijnregio’s’ op een boeiende manier bracht. Herinner jullie o.a. Zwitserland en Baden. Vorige zomer is Dirk gaan fietsen op Mallorca en als bij toeval (verrassingsrit) is hij zo op een wijngaard aanbeland. Tijdens die degustatie met buffet in de wijngaard zelf, is Dirk gecharmeerd geraakt door de variatie & kwaliteit van de wijnen uit Mallorca en dát wil Dirk graag met ons delen.

Lees meer »