WELKOM » BLOG » Griekenland

Griekenland

Gepubliceerd op 29 september 2019 19:22

Deze thema-avond wordt gebracht door Raymond Gorremans. Raymond werkt al een 5-tal jaren met Griekse wijnen en afgelopen twee zomers ging Raymond opnieuw op verkenning naar het mooie Griekenland. Uit eigen ervaringen en met de nodige bagage is Raymond dus erg goed geplaatst om ons Griekenland en zijn wijnen te leren kennen!  Griekse wijnen zijn bij ons minder gekend en ook vaak onderschat, echter wat prijs/kwaliteit betreft hebben Griekse wijnen zeker hun plaats aan de top verdiend. Raymond zal ons op zijn typische vlotte stijl laten kennismaken met de Griekse wijnbouw, de mooie cultuur, hun heerlijke mezze en zoals hij het zelf omschrijft de 'Griekse paradox': een wijnwereld waar antiek/hip, oude /nieuwe wereld, autochtone/internationale druivensoorten, warm/koud, bekend/onbekend ... elkaar ontmoeten.


Geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw is zo oud als het land zelf. Meer dan 3.000 jaar werd er op Kreta de eerste wijnpers gevonden. De Grieken staan dan ook aan de bakermat van de wijnbouwcultuur en verspreidde die in het Middellandse Zeegebied. Het hoogtepunt werd bereikt in de periode die gaat van de 13de eeuw tot de 11de eeuw voor Christus. De Turkse bezetting maakte hier een eind aan, dit in combinatie met de druifluis en verschillende oorlogen was er bijna geen sprake meer van de wijnindustrie.

 

Pas tegen de 20ste eeuw is er terug verandering in gekomen en behoort het land weer tot de beste wijnregio's ter wereld. Dankzij de interesse van grote internationale bedrijven en wijnmakers die naar het buitenland gingen studeren is er sprake van een echte comeback. 

 

Ondanks het groot aantal autochtone druivenrassen waarover Griekenland kan beschikken - zoals de Agiorgitiko, Assyrtiko, Xinomavro (de Griekse Barolo), Limnio, Mavrotragano, Mavroudi, en Moschofilero - worden er sinds de tweede helft van de twintigste eeuw ook internationale druivenrassen verbouwd.

 


Appellaties

We kunnen de verschillende appellaties in Griekenland verdelen onder:

  • OPE = Onomasias Proelefseos Elenhomeni  (het equivalent van de Franse AOC's)
  • OPAP = Oenoi Onomasias Proelefseos Anoteras Poiotitas (superieure kwaliteitswijnen)
  • OOKP = Oenoi Onomasias Kata Paradosi (IGP voor typische Griekse wijnen zoals Retsina)
  • TO = Topikoi Oenoi (landwijn)

Wijnregio's

Peloponnesos

Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste wijnregio's van het land. Hier worden 3 OPE's (Muscat de Patras, Muscat Ronde Patras en de Mavrodafni de Patras) en 3 OPAP's (Mantinia, Nemea en Patras) geproduceerd. 

De meest gekende appellatie is ongetwijfeld Nemea. Hier overheersen de witte wijnen, met voorkeur op basis van de Moschofilero. In de omgeving van Patras vind je voornamelijk witte zoete wijnen gemaakt van Muscat en rode wijnen op basis van de Mavrodaphne.

 

Macedonië

Hier vinden we Naoussa, het Piemonte van Griekenland. De frisse nevelachtige berghellingen leveren tanninerijke rode wijnen op met truffelaroma's gemaakt van de Xinomavro. Het gebied wordt gekenmerkt door een wisselvallig reliëf en continentaal klimaat met soms erg strenge winters.

 

De eilanden

  • Kreta: dit eiland is het op een na grootste wijngebied. Het produceert vooral rode wijn op basis van Kotsifali, Mandilaria en Liatiko
  • Santorini: vooral bekend om de Assyrtikodruif waarvan de beste wijnen dezelfde mineraliteit en potentieel hebben als de Grand Cru Chablis
  • Rhodos. hier vind je voornamelijk verfijnde witte wijnen op basis van Athiri

De druiven

Blauw:

Agiorgitiko

Van deze druif kunnen verschillende wijnstijlen gemaakt worden, van rosé tot dieprood. De meest begeerde komen uit de streek Nemea op de Peloponnesos en de wijn is vaak te herkennen aan de mooie tannines. De wijnen zijn vaak fruitig en kunnen vergeleken worden met Merlot

Vaak terug te vinden aroma's zijn: framboos, braam, pruimen, zwarte peper en nootmuskaat

 

Mavrodpahne

Deze wijn word het meest verbouwd in de streek rond Patras en smaakt naar rozijnen en snoepjes. Tegenwoordig kan de wijn ook vergeleken worden met de Syrah

Vaak terug te vinden aroma's zijn: blauwe bes, zwarte kers, cacaopoeder, klei en drop

 

Xinomavro

Voornamelijk terug te vinden in de streek rond Naoussa. Deze wijnen worden ook wel eens vergeleken met de Italiaanse Nebbiolo en de Barolo-wijnen. Ze bezitten een hoge zuurgraad en rijpe tannines

Vaak terug te vinden aroma's zijn: framboos, pruimen, anijs, piment en tabak

 

Wit:

Assyrtiko

De beste versies van deze druif zijn terug te vinden op Santorini. De wijnen op basis van deze druif passen vooral mooi samen bij schaaldieren en bij de klassieke Griekse salade met tomaat en feta. De wijn is beendroog en soepel met een subtiele ziltheid

Vaak terug te vinden aroma's zijn: limoen, passievrucht, bijenwas, vuursteen en zilt

 

Malagousia

De wijnen die geproduceerd worden op basis van deze druif bieden een rijkere witte wijn met meer fruit en is vergelijkbaar met een Franse Vigonier

Vaak terug te vinden aroma's zijn: perzik, limoen, sinaasappelbloesem, citroen en sinaasappelschil

 

Moschofilero

De wijnen op basis van deze druif zijn sterk expressieve wijnen met een redelijke zuurgraad. Deze heerlijk levendige expressieve witte wijn heeft zijn oorsprong in Peloponnesos. De wijn kan variëren van stil tot mousserend en van soepel, bloemig en droog tot rijkere en nootachtiger met een hoog bewaarpotentieel.

Vaak terug te vinden aroma's zijn: potpourri, suikermeloen, roze pompelmoes, citroen en amandel

 

Savatiano

Dit is ongetwijfeld de meest aangeplant variëteit van Griekenland en de druif geeft een rijke volle witte wijn die doet denken aan de Chardonnay. Ze biedt ook subtiele dennenaroma's

Vaak terug te vinden aroma's zijn: groene appel, suikermeloen, limoenrasp, citroenjam en hars


Retsina

Dit is een typische Griekse witte wijn die licht zurig smaakt. Aan deze wijn mag aan de most kleine stukjes hars toegevoegd worden van de Aleppoden. Dit is een traditie die teruggaat naar de oudheid wanneer de wijn nog getransporteerd werd in amforen op basis van gebakken aarde. Het was toen de norm dat elke amfoor gesloten werd door een zegel van pleister en hars. Hierdoor kreeg de wijn zijn bijzondere smaak. Vaak worden deze wijnen gedronken bij de typische mezze's


«   »